Cetatea Taraneasca Rasnov

Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov este la mai putin de 20 km de Brasov, catre Pitesti. Odata ajunsi la Rasnov, constatam ca este “in lucru”, fie se modernizeaza, fie se reconstruieste cate ceva pe drumul catre cetate, ceea ce creaza un oarecare disconfort , dar atat timp cat rezultatul ne este favorabil, facem abstractie.

Trenuletul

Trenuletul

Este un lucru bun faptul ca poti sa lasi masina in parcarea amenajata si de aici ai 2 variante: sau urci pe jos prin padure pret de 15 minute, sau te urci intr-o “troscoleta” adica 2 vagonete deschise trase de un tractor, pret de 5 minute…

Am fost a doua oara la Cetatea Rasnov si voi merge de cate ori voi avea ocazia. La fiecare vizita descoperi ceva nou, ceva ce n-ai remarcat ultima data, desi exista acolo dintr-un trecut mai indepartat, de pe vremea cavalerilor teutoni, sau un trecut mai apropiat, de cativa ani…

Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov

Si trairile sunt altele la fiecare vizita: unele mai incarcate de istorie, altele mai ancorate in actual… sau chiar pe parcursul aceleiasi vizite, de la o ulita la alta, ai parte de alt decor, care te poarta fie in lumea cavalerilor teutoni, fie in zbuciumul locuitorilor vechii cetati pentru supravietuire, fie in boutiq-urile actuale cu suveniruri.

De unde Rasnov? De unde Rosenau? Denumirea vine cel mai probabil de la trandafirii salbatici – adica macesi, data de colonistii saxoni adusi de cruciatii germani in Tara Barsei.

Cavalerii la antrenament

Cavalerii la antrenament

Odata intrat in cetate, pe stanga gasesti un cort cu armuri si arme specifice (sau nu!?), iar pe dreapta te intampina un grup de “cavaleri” care imbracati “cavalereste” invata arta manuirii sabiilor, condusi de un adevarat ninja, care da comenzile in japoneza: ichi, ni, san, shi, go, roku… si asa mai departe… care n-are nimic de-a face cu istoria locului.

Cetatea Rasnov - ultimul Cavaler al cetatii

Cetatea Rasnov – ultimul Cavaler al cetatii

Exista insa un loc, in care – asa cum singur spune “strajerul” sau – te incarci cu energie pozitiva, un spatiu in care desi sunt inghesuite relicve ale istoriei mai vechi sau mai recente, te simti mai aproape de viata din cetate.

Istoria cetatii este la un click distanta de fiecare, asa ca nu voi relua ceea ce deja gasiti pe site-urile specializate. Dar modul in care o prezinta “ultimul cavaler al cetatii”, este memorabil, face sa vibreze in tine mandria de a face parte din descendentii celor care au tinut piept de atatea ori otomanilor!

Cetatea Rasnov filmul Nemuritorii

Cetatea Rasnov filmul Nemuritorii

Putem  numi Cetatea Rasnov si Cetatea Filmului Istoric, deoarece regretatul regizor si actor Sergiu Nicolaescu a turnat aici filmele sale istorice Dacii (1966) si Nemuritorii (1974). In 1967, la Rasnov este realizat si filmul Columna, o coproductie romano-germano-italiana nominalizat anul urmator la ,,Globul de aur” si la ,,Oscar” pentru cel mai bun film strain.

Va provoc sa veniti, sa aveti propriile voastre impresii, trairi si amintiri in Cetatea Rasnov.

Va oferim cu drag cazare la Pensiunea Paloma Brasov ca sa va povestim mai multe despre orasul de la poalele Tampei si imprejurimile sale, despre ce vizitam si ce evenimente vizionam!

Pensiunea Paloma este situata in centrul civic al orasului Brasov, are 7 camere single, duble si triple, oferind un maxim de 18 locuri de cazare.

Preturile de cazare la pensiunea Paloma le gasiti in setiunea “tarife”.

Maria SZABO | 07.08.2014

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *