Festivalul de Film International Rasnov in Cetatea Rasnov

Planul Cetatii Rasnov

Planul Cetatii Rasnov

Cetatea Rasnov - intrare

Cetatea Rasnov – intrare

Festivalul de Film International Rasnov, aflat la a VI-a editie, un eveniment unic cu profil istoric in sud-Estul Europei, are loc intre 1 si 10 august 2014 la Rasnov, chiar in Cetatea Rasnov.

Veti putea viziona filme si documentare inedite, dezbateri cu istorici şi martori ai evenimentelor istorice, discutii cu actorii şi regizorii, proiectii in Cetate, prezentari de carte, concerte cu prime auditii, expozitii, toate avand loc intr-o autentica atmosfera de epoca.

Cetatea Rasnov filmul Nemuritorii

Cetatea Rasnov filmul Nemuritorii

Cetatea Rasnov - ultimul Cavaler al cetatii

Cetatea Rasnov – ultimul Cavaler al cetatii

Cetatea Rasnovului a intrat in istoria cinematografiei romanesti mai ales ca decorul preferat de regizorul Sergiu Nicolaescu pentru filmele sale istorice Dacii (1966) si Nemuritorii (1974). In 1967, la Rasnov este realizat filmul Columna, o coproductie romano-germano-italiana, avandu-i in rolurile principale pe Ilarion Ciobanu, Richard Johnson, Florin Piersic, Antonella Lualdi, Gheorghe Dinica. Filmul a fost nominalizat anul urmator la ,,Globul de aur” si la ,,Oscar” pentru cel mai bun film strain.

Cetatea Rasnov - panorama

Cetatea Rasnov – panorama

Fiecare ediţie a FFIR e focalizata pe cateva subiecte, relevante atat la nivel local, cat si international. La editia din 2014, dezbaterile si proiectiile festivalului au ca obiective centrale urmatoarele subiecte:

Marele Razboi (de la sfaramarea marilor imperii transnationale si formarea sau refacerea multor state nationale independente, pana la marile schimbari tehnologice, sociale, culturale sau politice, Primul Razboi Mondial este un moment in care civilizatia umana s-a aflat la o mare rascruce);

1989, a fost sau n-a fost? (au trecut 25 de ani si evenimentele din anul 1989 sunt inca prezente in memoria noastra si ne influentează vietile fie ca vorbim de caderea Zidului Berlinului, revolutiile din Europa de Sud-Est sau Piata Tiananmen);

Los Angeles 1984 (o decizie politica ce a sfidat boicotul URSS si a tarilor din fostul bloc socialist s-a concretizat in cea mai mare performanţa a sportului romanesc);

– cele mai noi producţii cu tematica istorica.

Cetatea Rasnov zidul de aparare

Cetatea Rasnov zidul de aparare

In concluzie, peste 40 de filme documentare si de fictiune într-un maraton cinematografic de peste 70 de ore.

Acest festival de film contribuie an de an la impunerea orasului Rasnov drept capitala a filmului istoric în Romania.

 

Va asteptam cu drag la Pensiunea Paloma Brasov ca sa va povestim mai multe despre orasul de la poalele Tampei si imprejurimile sale, despre ce vizitam si pe unde ne plimbam!

Pensiunea Paloma este situata in centrul civic al orasului Brasov, are 7 camere single, duble si triple, oferind un maxim de 18 locuri de cazare.

Maria SZABO | 28.07.2014

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *