Biserica fortificata Harman, judetul Brasov

HARMAN - Biserica fortificata

HARMAN – Biserica fortificata

Pensiunea Paloma va spune cate ceva din istoria bisericilor fortificate din judetul Brasov.

Honigberg, sau Muntele Mierii – asa cum se traduce din germana numele originar al localitatii Harman, are istoria legata de Cavalerii Teutoni, a caror prezenta in prima parte a secolului XIII, si-a lasat amprenta asupra cetatii. La 15 ani de la plecarea Cavalerilor Teutoni, in martie 1240 are loc prima atestare documentara a asezarii.

Peste cetatea si biserica din Harman au trecut mongolii in 1241, turcii pe la 1424 si 1432, inundatii si epidemii de ciuma, mai apoi in 1595 un incendiu devastator a pustiit asezarea.

Bazilica romanica are influente gotice si este compusa din 3 nave.

Orga HarmanFortificatia care inconjoara biserica a fost ridicata în secolul al XV-lea. Este format din trei randuri de ziduri, de dimensiuni diferite. Zidul exterior, mai scund, cu o inaltime de doar 4,5 metri era menit sa apere baza incintei. In acelasi timp, stabilea limita santului cu apa care inconjura cetatea. Cel de-al treilea zid care incercuia santul cu apa nu se mai pastreza. Zidul interior, inalt de 12 metri era prevazut cu sapte turnuri devansate. Intreaga incinta era acoperita cu un drum de straja, ca la Prejmer sau Sanpetru, care comunica cu toate turnurile. Pentru ca in nord era o zona mlastinoasa, zidul cetatii avea o inaltime mai mica si era dotat doar cu guri de turnare. Interesante sunt si camarile de provizii ridicate deasupra colateralelor si scarile lor mobile.

HARMAN

HARMAN

Nu va dam delatii tehnice, acelea sunt pentru specialisti, care oricum le cunosc mai bine decat am putea noi vreodata. Dar va invitam sa vedeti un crampei din Tara Barsei, bogat in istorie si obiceiuri, cu influente puternic  sasesti, cu ordinea, austeritatea si maretia specifice.

 

Va asteptam cu drag la Pensiunea Paloma Brasov ca sa va povestim mai multe despre orasul de la poalele Tampei si imprejurimile sale, despre ce vizitam si pe unde ne plimbam!

 

Postat: Maria Szabo

Data:    08.07.2014

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *