Viscri, judetul Brasov!
Viscri …
Viscri la televizor, Viscri la radio, Viscri la AFAFCI, Viscri in Transilvania, Viscri si Printul Charles…
E greu sa vorbesti despre Viscri, daca nu ai fost acolo sa simti aerul curat, sa absorbi aromele fanulul proaspat cosit, sau sa te lasi cuprins de nemarginirea pajistilor…
De ce Viscri?
Pentru ca acolo poti alerga cu bratele larg deschise prin iarba
necosita …
Pentru ca acolo poti dormi pe saltele cu fan si pe perne din puf de gasca …
Pentru ca acolo mancarea este adevarata: ouale sunt luate din cuibar nu din cofrag, laptele este de la vaca (nu de la automat sau pet), gaina din care gazdele fac supa trebuie alergata prin curte ca s-o prinda, nu o iau din frigider …
Pentru ca este in inima tarii, care inca bate puternic autentic …
Pentru ca acolo gasesti o parte din radacinile secuiesti si sasesti ale Transilvaniei …
Pentru ca este Sit Rural protejat, care figureaza pe lista UNESCO.
Si, ca un copil cuminte care-si face temele, m-am documentat! Asa e si sanatos: inainte de a pleca la drum – te informezi.
Din Brasov pana in Viscri sunt aproximativ 91 km din care 83 pe E60, pe soseaua catre Sighisoara (se circula foarte bine pe acest traseu), si inca 8 km din comuna Bunesti pe DJ 104L (atentie: este plin de “denivelari”!) In conditiile in care se circula cu viteza legala (in Padurea Bogatii este restrictie la 60 km/h si radar!), aceasta distanta se parcurge, din orasul Brasov, cam intr-o ora si jumatate.
Ce este de vazut in Viscri:
– Cetatea si Biserica Evanghelica Fortificata – dateaza din sec. XIII si fortificata in sec. XV
– Muzeul din Cetate – cu unelte de lucru si obiecte tradition
ale: fus cu pristina, vase vechi, cizme pentru femei din piele de capră, război de țesut, scândură pentru spălatul rufelor, furcă de tors cu caier din cânepă și fus, foarfeci, chei, obiecte decorative, haine populare etc.
– Biserica , avand o orgă deosebita și băncuțe din lemn pictate, foarte vechi , pe care stau credincioșii.
– Turnul Bisericii – fosta locuinta al greavului
– Mestesugarii fierari – care modeleaza prin procedee traditionale balamale pentru ferestre si usi, potcoave …, apoi femeile care confectioneaza
pasla din care tot ele fac papuci si palarii, alte taranci se ocupa de confectionarea presurilor, sosetelor, caciulilor si puloverelor, mesterul caramidar, care din tata in fiu duce mai departe arta caramizilor si tiglelor tiganesti.
– Drumurile din sat, cu case traditionale,ca cea a printului
Charles, bucurandu-va totodata si de privelistea imprejurimilor.
Va asteptam cu drag la Pensiunea Paloma Brasov ca sa va povestim mai multe despre orasul de la poalele Tampei si imprejurimile sale, despre ce vizitam si pe unde ne plimbam!
Pensiunea Paloma este situata in centrul civic al orasului Brasov, are 7 camere single, duble si triple oferind un maxim de 18 locuri de cazare.