Prejmer, ce vizitam, pe unde ne plimbam …

Localitatea Prejmer, aflata la 16 km de Brasov, in directia N-E (Sf. Gheorghe – Buzau) este atestata documentar din 1240.

Cavalerii Teutoni s-au asezat pe maul raului Tarlung si a pus bazele micii localitati Tartlau (denumirea in germana a Prejmerului) avand ca punct central biserica construita in stil gotic – burgund.

Fiindca Prejmerul a fost prima localitate care a primit loviturile turcilor veniti prin pasul Buzau, regele Sigismund de Luxemburg a dispus ridicarea unor sisteme de aparare in Tara Barsei si astfel a inceput fortificarea bisericii prin ridicarea unei incinte inalte si puternice inconjurata de un sant lat de apa. Cetatea, cladita în forma de cerc, avea ziduri groase de 3-4 metri si inalte de 12 metri, bastioane, porti de fier si poduri care se ridicau. Un drum de straja folosea pentru aprovizionarea luptatorilor de la crenele. Pe langa gurile de foc fixate in ziduri, in cetate se afla un dispozitiv de lupta neobisnuit: vestita „Orga a morții” aceasta era formata din mai multe arme asezate la un loc si care trageau toate deodata, producand astfel dusmanului pierderi grele.

Biserica fortificata de la Prejmer a suferit numeroase interventii, dar în urma restaurarii intreprinse de Directia Monumentelor intre 1960 si 1970 ea si-a capatat forma initiala. Astazi ea constituie cea mai bine pastrata si cea mai puternica biserica-cetate medievala din Estul Europei. In 1999, biserica a fost inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Prejmerul mai este cunoscut si pentru padurea de stejar, carpen, frasin care impreuna cu mlastinile din jur, bogate in izvoare, constituie o interesanta rezervatie naturala cu numeroase specii rare ca: laleaua pestrită, coacazul negru, bulbocii de munte, curechiul de munte, clopoţei, garoafa de munte. Dintre pasarile ocrotite amintim: vanturelul, sorecarul, corbi, striga, huhurezul si de asemenea trebuie amintite berzele care isi fac cuib aici intr-un numar foarte mare.

O alta atractie o reprezinta pastravariile din Prejmer care sunt renumite prin calitatea pestelui crescut aici, ca un dar al izvoarelor curate din zona.

Va asteptam cu drag la Pensiunea Paloma Brasov ca sa va povestim mai multe despre orasul de la poalele Tampei si zonele sale limitrofe, despre ce vizitam si pe unde ne plimbam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *