Lumina si muzica, intuneric si liniste, spectacolul din Pestera Valea Cetatii Rasnov

Pestera Valea Cetatii Rasnov  - gura galeriei

Pestera Valea Cetatii Rasnov – gura galeriei

Pentru a merge la Pestera Valea Cetatii din Rasnov, judetul Brasov, sunt nenumarate indicatoare clare, asa ca o veti gasi usor, fara indoiala, daca din Brasov urmati traseul catre Pitesti. La mai putin de 4 km dupa Rasnov, pe drumul ce duce catre Poiana Brasov, veti ajunge la pestera.

Accesul se face usor cu masina pana la aproximativ 1 km de pestera, apoi la pas pe un drum pietruit. Indicat ar fi sa aveti incataminte adecvata deoarece pe pietris se aluneca. De asemeni, sa va luati si un hanorac la voi pentru ca temperatura in pestera  este in jur de 10 C.

Pestera Valea Cetatii se gaseste pe povarnisul vestic al Masivului Postavarul, in Bazinul Tarii Barsei si face parte din Rezervatia Valea Cetatii, care se intinde pe 18.000 mp.

Pestera Valea Cetatii Rasnov - ochi de apa

Pestera Valea Cetatii Rasnov – ochi de apa

Din 2010 pestera si aria naturala protejata din jurul acesteia a intrat in custodia unei societati comericale particulare, data de la care procesul de deteriorare a fost stopat, incepand totodata si restaurarea si amenajareapentru accesul publicului, costurile de modernizare fiind de 100.000 euro.

Desi a fost descoperita in 1949, numai in 1954 un grup de tineri din Rasnov a reusit sa patrunda printr-o deschidere in dopul de argila ce acoperea intrarea. In 1958 Margareta Dumitrescu si Traian Orghidan au realizat primul studiu complex al pesterii, publicand descrierea si schita ei.

Pestera Valea Cetatii Rasnov - lumini

Pestera Valea Cetatii Rasnov – lumini

Pestera are aproximativ 1 km, dar se poate vizita pe o lungime de 330 m, deoarece sunt amenajate poteci speciale din fibra de sticla care impreuna cu sistemul de iluminare cu leduri special conceput ca sa nu afecteze biodiversitatea, liliecii nefiind deranjati de acest tip de lumina. Aceta este motivul pentru care Pestera Valea Cetatii este considerata una dintre cele mai moderne din Sud Estul Europei.

Deschisa publicului larg in 2011, Pestera Valea Cetatii incepe cu o galerie lunga de 16 m care duce turistul intr-o incapere mica, in care exista  un curs de apa. De aici, poti alege intre 2 galerii care se intalnesc dupa 45 m, continuand cu o alta galerie pe parcursul a 170 m, care da in Sala Mare a pesterii. Aceasta este inalta de 20 m si are o suprafata de 2500 mp si are o acustica speciala, motiv pentru care un cvintet  de instrumentisti ai Filarmonicii Brasov a hotarat sa sustina concerte de jazz saptamanal.

Pestera Valea Cetatii Rasnov - concert

Pestera Valea Cetatii Rasnov – concert

Accesul in pestera este posibil doar cu ghidul autorizat, iar turul ei dureaza aproximativ 15 minute. Cea mai spectaculoasa priveliste o ofera Sala Mare unde intalnim cele mai importante acumulari.

Din pacate o descriere a pesterii si a rezervatiei nu va poate crea acele trairi intense date de contactul direct, vizual si sensorial al unei vizite “life”.  De aceea va invit sa porniti si voi la drum!

Programul evenimentelor si tarifele de intrare le-am gasit pe http://www.pestera-valeacetatii.ro/ro/

 

Va asteptam cu drag la Pensiunea Paloma Brasov ca sa va povestim mai multe despre orasul de la poalele Tampei si imprejurimile sale, despre ce vizitam si pe unde ne plimbam!

Pensiunea Paloma este situata in centrul civic al orasului Brasov, are 7 camere single, duble si triple oferind un maxim de 18 locuri de cazare.

 

Maria Szabo | 21.07.2014

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *