Casa Sfatului din Brasov

Casa Sfatului Brasov

Casa Sfatului Brasov

“Casa Sfatului” sau “Rathaus” in limba germana, (acum gazduieste Muzeul de Istorie) din centrul Brasovului este cel mai vizitat obiectiv turistic al orasului (peste 300.000 deĀ  oameni ii calca pragul anual).

De unde ii vine numele dar si renumele?

In Evul mediu in centrul orasului mai toate cladirile apartineau diferitelor bresle sasesti. Pe locul actualei cladiri era magazinul de desfacere al breslei blanarilor si pentru ca era chiar in centrul pietei, conducerea orasului a hotarat construirea unei camere destinate “acordarii dreptatii” si sedintelor “Sfatului orasenesc”. In germana cuvantul “Rat” insemna “sfat”.

Casa Sfatului noaptea

Casa Sfatului noaptea

… si asa a inceput istoria “Casei Sfatului“, prin anul 1420, casa care initial era mai mult un loc de tortura si executie (specific acelei perioade din evul mediu,).

De-a lungul anilor (pana prin anii 1690) “Casei Sfatului” i s-au adaugat noi incaperi, s-a inaltat si un turn care era prevazut cu un ceas devenit un elementul “viu” si central al cetatii datorita faptului ca batea orele zilei alaturi de prietenul sau clopotul.

Povestea clopotului:

clopotul Casa Sfatului Brasov

clopotul Casa Sfatului Brasov

primul clopot a fost instalat in 1520 dar la marele incendiu din 1689 a fost distrus in intregime. In anul urmator 1690 a fost realizat un alt clopot care era actionat de mecanismul ceasornicului din turn. Datorita faptului ca bataile acestuia ii deranja pe locuitorii din zona, mecanismul de legatura a fost dezafectat. Vechiul mecanism care actiona clopotul a fost demontat si este expus acuma in Muzeul de istorie. Noul mecanism a fost achizitionat din Munchen (in 2010), dintr-un muzeu de ceasuri, si a odata instalat face ca clopotul sa fie iarasi functional, fara a bate insa orele pe timpul noptii.

Povestea ceasului din turn:

ceas casa sfatului brasov

ceas casa sfatului brasov

ceasul a fost multa vreme doar un decor pentru ca batranul sas care l-a “ingrijit” vreme de decenii nu mai putea face fata complexitatii mecanismului acestuia.

Dar iata ca acum aproximativ 20 de ani s-a gasit un om pasionat de ceasuri, din tata in fiu, un inginer proaspat iesit la pensie, care sa preia aceasta responsabilitate. Este vorba despre dl. Zoltan Boer (acum in varsta de peste 77 ani). Acesta a imbunatatit mecanismul ceasului, l-a automazit pe alocuri astfel incat ora indicata de acest orologiu, emblema a Brasovului, sa fie mereu cea corecta.

mecanismul ceasului casa sfatului brasov

mecanismul ceasului casa sfatului brasov

Dl. Zoltan urca cele 84 de trepte, de 20 de ani, de 2 ori pe saptamana pana in turn pentru a mentine in buna stare de functionare tot mecanismul acestui ceas absolut special.

Dar ceasul mai are inca o poveste adevarata care arata devotamentul acestui om “indragostit iremediabil” de oralogiul din “Casa Sfatului” … se intampla in timpul “Festivalului Cerbul de Aur” – editia 1994 cand (tocmai atunci) s-a defectat ceasul si pentru ca se filma panoramic “Piata Sfatului”, si pentru ca aparea foarte des Oralogiul – faima “Casei Sfatului”, dl Zoltan a ales sa stea in turn, 2 seri (cat timp a durat festivalul) ca sa mute manual limbile ceasului, din minut in minut, pentru ca atunci cand se filma cadranul, ceasul sa indice ora corecta.

 

Va asteptam cu drag la Pensiunea Paloma Brasov ca sa va povestim mai multe despre orasul de la poalele Tampei si zonele sale limitrofe, despre ce vizitam si pe unde ne plimbam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *